Парламентът заседава извънредно за окончателното приемане на бюджетите на държавното обществено

...
Парламентът заседава извънредно за окончателното приемане на бюджетите на държавното обществено
Коментари Харесай

Депутатите гласуват малките бюджети на извънредно заседание

Парламентът заседава извънредно за окончателното приемане на бюджетите на държавното публично обезпечаване (ДОО) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2022 година Дневният ред на депутатите планува и гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане.

В бюджета на НЗОК за тази година се планувани доходи с растеж от 697 12 хиляди лева по отношение на признатите със Закона за бюджета на НЗОК за 2021 година Здравноосигурителните заплащания са в размер на 5 678 270,1 хиляди лева с включените средства за медицинския личен състав, което съставлява нарастване с 560 210,7 хиляди лева по отношение на предходната година. Очакваните резултати, които се възнамерява да се реализиран през 2022 година, в границите на заложените за 2022 година средства за здравноосигурителни заплащания, са застраховане на ефикасното действие на Системата на наложителното здравно осигуряване; обезпечаване на здравноосигурените лица на налична, качествена и своевременна здравна помощ.

От 1 април в бюджета на Държавното публично обезпечаване е планувано увеличение на оптималния застрахователен доход за всички обезпечени лица за целия интервал от 3000 лева на 3400 лева, увеличение на минималния застрахователен приход за земеделските стопани и тютюнопроизводители за целия интервал от 420 лева на 710 лева и увеличение на минималната работна заплата от 650 лева на 710 лева Пенсиите за трудова активност, отпуснати до 31 декември 2021 година, се осъвременяват от 1 юли 2022 година с решение на Надзорния съвет на Националния застрахователен институт с %, избран по Кодекса за обществено обезпечаване. За интервала от 1 януари до 30 юни 2022 година минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст е 370 лева, при 300 лева за интервала от 1 януари до 24 декември 2021 година и 370 лева за интервала от 25 до 31 декември 2021 година От 1 юли 2022 година размерът ѝ се усилва с 6,1 на 100, достигайки до 392,57 лева за интервала от 1 юли до 31 декември 2022 година

С измененията в Закона за корпоративното подоходно облагане се анулира данъкът върху разноските в натура, свързани със лични, наети или предоставени за прилагане активи, предоставени за персонално прилагане или свързани с потребление на личен състав. Предлага се в действие от 1 януари 2023 година тези разноски да бъдат третирани за данъчни цели като непризнати разноски, с което се резервира концепцията разноските, които не са свързани със стопанската активност на данъчно задълженото лице, да бъдат непризнати за данъчни цели разноски, посредством съответната данъчна техника.

Предлага се физическите лица, получили непарични приходи, които за работодателя са непризнати за данъчни цели разноски, свързани с потребление на активи и/или личен състав на сдружението за персонални цели, да не се таксуват с налог по Закона за налозите върху приходите на физическите лица.

Въвежда преходна норма, обвързвана с ваучерите за храна. Предлага се през 2022 година работодателите да дават дължимите, само че непредоставени ваучери за храна, дружно с ваучерите за идващ месец. В преходните и заключителни разпореждания на законопроекта са препоръчани промени в други закони. По Закона за локалните налози и такси (ЗМДТ) се предлага да отпаднат таксите за детските ясли и детските градини и използването на тези детски заведения да стане гратис за родителите. Във връзка с препоръчаните промени в ЗМДТ се оферират промени и в Закона за предучилищното и учебното обучение и Закона за здравето.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР